Savunma mekanizmaları günlük hayatta herkesin kullanabildiği genellikle algılanan tehditten veya aşırı kaygı halinden kurtulmak için kullanılan mekanizmalardır.Kişi kendini korumak veya kendini dış dünyaya iyi göstermek adına bu mekanizmalara başvurabilir.Savunma mekanizmalarımız bilinçdışıdır ve kişinin benliğini koruyucu özelliktedir.Savunma mekanizmalarının bilinçdışı bir parçanın ürünü olması bu mekanizmalara hayatımızda fazlasıyla yer vermemize yol açar.Klinik psikolojide savunma mekanizmaları,günlük sorunlarla başa çıkmak için kullanılan normal ve doğal araçlar olarak yorumlanır.
Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta savunma mekanizmalarının hayatımızdaki rolünün büyüklüğüdür.Bu nedenle savunma mekanizmalarının aşırı kullanılması ve alışkanlık haline gelen defanslar kişinin gerçeğin farkına varmasını engeller ve birtakım patolojilere yol açabilir.Savunma mekanizmaları içinde bulunduğumuz duruma verdiğimiz öznel tepkileri içerir.Kullandığımız savunmaların sıklığı ve türü bizi diğer kişilerden farkılılaştır.Bir kişi yaşadığı başarısızlık karşısında mantığa bürümeyi kullanarak yanlış meslek seçimi yaptığını söyleyebilir.Bir başkası başarısızlık düşüncesiyle baş etmek için başka bir alanda örneğin ebeveynlik rolünde çok başarılı olmaya çalışabilir.Dolayısıyla savunma mekanizmaları bizim seçimlerimizi ve olaylara verdiğimiz tepkileri de yönlendirir.
Şimdi günlük hayatta sıkça kullanılan savunma mekanizmalarından bazılarını sizler için derleyeceğim:
Bastırma:Kaygı yaratan,istenmeyen duygu ve düşüncelerin bilinçten uzaklaştırılması veya bilince ulaşmasının engellenmesidir.
İnkar etme:Bireyin belli duygu,düşünce ve anıları yok saymasıdır.
Yansıtma:Bireyin kendisinden kaynaklanan başarızlığını ve kusurlarının nedeni olarak başkalarını suçlaması ve başarısızlığının sorumluluğunu başkalarına yönlendirmesidir.
Mantığa bürüme:Kişi, yaptığı davranışın yanlış olduğunun bilincindedir ve bu davranışını kabul edilebilir mazeretlerle açıklamaya çalışır.
Yer değiştirme:Kişinin, onu üzen ya da rahatsız eden kişiye tepki göstermek yerine başka bir kişiye ya da nesneye tepki göstermesidir.
Yüceltme:Kişinin ilkel nitelikte ve bastırmakta zorluk yaşadığı dürtülerini toplumun da onaylayacağı şekilde değiştirmesidir.
Regresyon(gerileme):Bireyin bulunduğu gelişim düzeyinin olması gereken olgunluk düzeyinden daha basit bir olgunluk düzeyine inmesidir.Genellikle çocuklarda görülür.
コメント